fredag 31 juli 2015

Raka linjer

Ville kunden ha här. Jättekul projekt, det var slät betong, galvat stål, spiror i lila och vitt, silver och bladformer.

Såhär såg det ut när vi kom:

Mot havet:

Grävmaskin dit och skala av. Extra djupt för plattor och så lade vi en dränering hela vägen en bit nedanför L-stöden också eftersom det var ganska blött och även tät jord:

På med jord. Ett lass fick lastbilen lyfta ner med kran, det andra fick vi köra runt L-stöden och ner.

Tjo! Dags att fixa för plattorna:

Vy från parkeringen:

Planteringsdags med krukhjälp:

Och så kom kanterna. Helst hade vi velat ha dem innan vi lade jord och bärlager men det gick såhär också. 70 meter kanter som kom i enmeterslängder. Det var lite pill...

Snyggt som fasen blir det redan! Kaneten är av märket Nyby och köpt på Claes Ohlsson.

Sedan kom regnet. Och träden (tre stora silverpäron) så då får vattenslangen fram även om det regnar mer än någonsin.

Mycket regn som sagt. På våran nyfrästa jord. Som vi även kört med maskiner i.

Rullgräs. Första två rullarna.
Det torkade faktiskt upp redan dagen därpå (i går) så då gungade inte hela marken längre.

Halvvägs med gräsmattan:

På med grus på alla planteringar och mellan plattor. Såhär blev det mot havet där stenarna och träjonarna kändes lite ensamma tidigare.

Och vad jag planterade, jo det var vita vädd, blåa och vita salvior, calamagrostis, franska kungsljus, backsippor och lite annat.

På framsidan av huset som jag glömt att fota blev det bladväxter och grusade ytor. Förstås var min kollega tvungen att släpa dit tre stenbumlingar alldeles på slutet.

Där växte också massa träjon (ormbunkar) sedan tidigare. Funkior, kaukasisk förgätmigej 'Jack Frost', höstsilverax, bollvovor och annat fick göra dem sällskap. Ett stort japanst olvon 'Mariesii' fick bo i en stor grop fodrad med markduk så får vi se hur den klarar sig mot björken. Underbar buske som har ett fantastiskt växtsätt då grenarna växer vågrätt i våningar. Trevliga vita blomflockar och brunröd höstfärg dessutom.

Nedanfr L-stöden då? Jo inget fluff och lull-lull utan strikta former även i växterna. Tre silverpäron på rad, två stora miscanthusgräs mellan, och så ganska enkelt växtval. Som jag tyvärr konstaterade att sniglarna gillade lika mycket som jag :-( 
Stäppsalvia 'Caradonna', vit echinacea, anisisop, vita höstanemoner, lammöron och lavendel.

Snygga galvade 120x120 odlingskragar från landgarden:

Före:

Efter:


Det blir ingen utförligare beskrivning än såhär, men jag kommer säkert åka dit och fota igen. Vi har för första gången kört två jobb mer eller mindre samtidigt de senaste två veckorna vilket betyder att det här blev klart i går och ett annat idag. Ganska stressigt men allt för att jag skall få en veckas ledigt i sommar. Och det fixade vi, nästa vecka är vi lediga vilket betyder pappersjobb och sådant istället att komma ikapp med, men framförallt, jag tänker SOVA!



måndag 27 juli 2015

Blommor som växer!

Jag har inte tömt min arbetskamera på ett tag, jag har jobbat som en galning det senaste, och på helgerna när jag inte jobbar, då är det hundutställningar och när det inte är det är det något annat så jag inte är hemma någonting mer än att mellanlanda och sova lite.

I slutet av förra veckan kom den här lilla sötnosen och hälsade på några dagar. En av Muffys valpar, Acki, som heter Lilla Alchemilla egentligen. 
Hon var väldigt förtjust i mina rabatter, studsade in i dem och trodde nog att det var buskage i skogen. Mina egna hundar går faktiskt aldrig i rabatterna, och med henne tycker jag inte det är någon skada skedd, mina rabatter är ganska överväxta och fluffiga. Och Lilla Alchemilla placerade sig bland de stora Alchemillorna helt själv. Sötnosen, bara 7 månader men en sådan trevlig och mysig Lapphund :-)


Andra blommor som är fina nu är ju rosorna. Två milda vintrar så de börjar ju blir lite storlek på.


Jag slarvar ofta bort namnen numera, förr var jag jättenoga med att veta vilken som är vilken. En cericerosa tacksam en är 'Wild Edric'. Jag älskar att utsidan på kronbladen är ljusare än insidan och ger ett silvrigt skimmer.





 Annat som finns mycket av i min trädgård är franska kungsljus. Jag rensar, skyfflar bort dem från grusgångarna, jagar dem i rosenrabaterna, men de poppar upp lite här och där. Det får bli en hård gallring för en liten plata kan bli nästan en kvadrat och stora blad som täcker allt som växer bredvid. Men fina spiror har de så jag är trots allt väldigt förtjust i dem.


 Bilder från jobbet kommer, men förstås fick den lilla daggkåpehunden förlja med mig på jobb, hon var superduktig och var nöjd med att gnaga på tomma krukor och lade sig i sin bur och sov och störde inte alls.

tisdag 21 juli 2015

Jag hade glömt

Att jag för några år sedan råkade gräva sönder en vit krollilja, och petat ner liljefjällen lite varstans. Och jag hade verkligen glömt att det var just lite varstans jag petade ner dem, trodde det var i en rabatt men nu poppar det upp blommande krollisar lite här och där. Mitt i den stora ruggen med hosta 'Frances Williams' t.ex. Hur skall jag lyckas få den därifrån…

Här var ett extra ståtligt exemplar, med en fin guldbagge i dessutom :-) 




Jag fotade en massa i trädgården nyss, men det var så regnigt och mörkt så bilderna bara blev sudd. Jobbar väldigt mycket just nu så det är så det hinner bli kvällen innan jag kommer hem. Och bilder från jobbet kommer så snart jag kommer hem i normal tid någon gång!
Hej så länge!

söndag 19 juli 2015

Veckan som var

Stod det stenmur på schemat.
Lyxigt nog hade kunden gjort grundarbetet själv, mycket bra, så det var bara att köra igång.


 Första lasset med sprängsten. Först kom lastbilen med kullersten men det skickade vi tillbaka för jag hade förberett grustaget på att jag ville ha sprängsten redan för ett par veckor sedan så de hade sorterat ut en stor hög till mig i lagom storlek.

Kunden hade även gamla trappstenar liggandes. Det är ju riktigt lyxvara och sådana kan ju inte bara ligga på hög så vips hade vi gjort en trappa i muren.

Andra lasset sten, ja då kändes de inte så "lagom" längre. Tungt blir det efter 16 kubik. Man flyttar ju stenarna flera gånger också. Först sprida ut högen, sedan sortera, sedan plocka bort...

Här börjar vi komma i höjd. Det blir en väldigt låg mur, runt en halvmeter bara.

Och på torsdagen såg det ut såhär. Det blir dubbelt så lång mur som vi avtalade från början, men det får vi ta i augusti för tiden tickar och vi var tvungna att gräva på nästa jobb på fredagen. Bilder därifrån kommer snart!

tisdag 14 juli 2015

Känslan

När man har klippt sin nysådda gräsmatta för första gången...