tisdag 30 september 2014

Nyfikna

 Ni är då! Bara därför fick jag fota lite extra idag. Var där och kikade för grävning i går, ringde faktiskt och avbokade grävaren och även krokflaket, tänkte att det här gräver vi för hand. Eller det var min kollega som tänkte det och för en gångs skull tjafsade jag inte emot. Eftersom vi bygger i en slänt så behövs nog jorden för att fylla ut nivåerna sedan kom vi fram till. Jag hade räknat på att gräva bort ungefär 5-6 kubik ;-)

Såhär såg det ut i morse klockan 8.
 En timma senare...
  Och vid 11-snåret var det klart. Har aldrig upplevt lika lättgrävd fin jord innan, helt underbar är den! *Vill ha*.

Och eftersom det var så himla kul att gräva (nja, men fort gick det ju) så grävde vi lite till.

Mycket jord blir det, men upphöjda rabatter är väldigt snyggt så det blir nog bra.


Eftersom grusbilen inte skulle komma förrän i morgon och vi nu var så fantastiskt snabba så hade vi inget mer att göra, och precis när vi skulle åka hem kom förstås gruset. Men vi åkte ändå, skönt att sluta tidigt ibland.


Och vad som blir här? Jo, det blir en svängd gång från parkeringen i storgatsten. Även kanter i storgatsten lite här och där.
 Granittrappsteg 120 cm breda upp till huset. Allt riktig bohusgranit :-)

Ni skulle sett min kollegas leende när han fick se vad trappstegen vägde. Det leendet bevisar att han är lite galen iaf. Men det är ganska bra att jobba med en sådan galning när trappstegen skall på plats.

Kunden blev väldigt inspirerad av ett annat jobb vi gjort, och har varit iväg och tittat på den anläggningen så det blir något liknande med i sidled förskjutna trappsteg som vi gjorde förra året HÄR.


Blir några trampstenar längs husväggen också. I flis eller singel, vi får se.


Och den ständiga frågan på facebook. "Blir det några planteringar?".
Den här kunden är en trädgårdsamatör, så det blir nog planteringar, finns en del som väntar, men det behöver nog inte jag fixa.

 

 I morgon är jag faktiskt ledig Bara sådär. Kollegan skall köra flyttlass och jag tänker inte släpa några trappsten på ett par hundra kilo styck själv så vi får se vad bloggen handlar om då. Ingen stenläggning iaf.

måndag 29 september 2014

Det är grannt!

 Nu med höstfärgerna. I fredags när jag åkte hem så tänkte jag på att alla aspar fortfarande var gröna (vi har mest asp förutom barrträd runt huset) men man såg i helgen hur de blev gulare och gulare.

Något annat som verkligen lyser upp i grönskan är alla hostor. Härligt knalligt gula är de, nästan alla. Här med Acer japonicum 'Aconitofolium'.
Och med vingad benved, Euonymus alatus.
 De buskarna växer f.ö under blodboken och jag borde verkligen flytta dem, för ingenting trivs under det trädet förstås, men så är det ju så fint med lite buskar där ändå...

Lite utanför den elaka, vatten och näringsslukande kronan växer det japanska olvonet Viburnum plicatum 'Mariesii'. Får mer vinröda bladfärger åt chokladhållet. Alla nyanser är välkomna hos mig såhär års.

Den frösådda bergskörsbärsplantan får fina höstfärger den med. Ett tips är dock att inte plantera den mot en avenbokshäck som jag gjort. Den ljusgröna avenboken tar på något sätt bort det röda.
 Katsuran har varit mig trogen varje år hitintills. Vissa katsuror blir gula, min blir orange.
 Och vildvinet bytte även det färg i helgen. Trevligt, trevligt.
 Klematisen 'Propertius' bjuder på några ströblommor i häggmispeln. Häggmispeln som inte får särskilt intressanta höstfärger hos mig, men jag skall nog plantera några fler trots att de får mjöldagg och annat.
 Borta i skogskanten lyser en liten buske som jag glömt bort att jag planterat, tills nu. En Acer japonicum. Så står det på lappen åtminstone.

Och gula färger inte bara i hostorna utan även klätterhortensian som täcker en stor bit av berget.

Och en perenn med höstfärger. Gillenia trifoliata, Trebladsspira.
Varje höst har jag en mental lista på lättodlade växter som jag vill ha fler av, i trädgårdens utkanter om inte annat, just för höstfärgens skull. Som Ginnalalönn och Aronia t.ex. Få se om jag kommer till skott någon gång och sätter några.

I morgon börjar vi säsongens sista större jobb, och kanske det roligaste med. Behöver jag säga att det är granit vi skall jobba med?

lördag 27 september 2014

En markstensgång

 Stod på schemat den här veckan.
Behagligt jobb, de senaste plattläggningarna har ju varit ganska stora, och nu går det mer på rutin och inga konstigheter.

Kunden fixade borttagning av de gamla sjöstensplattorna och urgrävning. Vi fick gräva lite till men det mesta av förarbetet är ändå ganska skönt att slippa.

Paddar marken, på med duk och 0-18 och padda mellan varven.

Jag vet att jag ofta nämner olika grussorter och en del av er tycker säkert bara det är konstiga siffror. Kanske jag gör en mer invecklad förklaring någon gång men de här sorterna är de jag använder i princip vid varje stenläggning.

För på bärlagret lägger vi rör och 2-4 och stockar av. Sedan är det bara att börja lägga markstenen.

Kapade asfaltskanten med så att det inte blir någon ojämn skarv där det kommer maskrosor.

 Fort går det fram till svängen, sedan är det en massa kapning kvar.

Men det blev klart, här innan fogning.

Vi fogade med ogräshämmande flexifog.

Och sedan vattnar man det försiktigt så att fogen härdar.
Lite småpill ingår alltid på slutet, att fixa jorden mot kanterna och så gräsfrö, här var det en liten plantering också just i svängen. Det är det där med att en gång svänger så skall det gärna finnas en anledning till det, att den svänger runt någonting. Här blev det en Buddleja och några lavendelplantor, hoppas att det även förhindrar att någon genar där.

tisdag 23 september 2014

På riktigt...

...är det väl höst nu när första frosten har varit. I ganska normal tid här hos mig, jag undrar om det faktiskt inte var lite senare än vanligt t.om. Ingen skada skedd trots att ingen extravärme var kopplad till växthusen.
 Jag hade en kortdag på jobb, kollade in morgondagens projekt för att beställa grus, så när jag kom hem var det lite höstplock.
 Ta in de chiliplantorna som skall eftermogna. Tråkigt på de plantorna som inte gett några mogna chilisar alls annars, jag vill ju spara frö. Nu ser vardagsrummet ut som en djungel trots att jag bara tog in en bråkdel av plantorna.
Ute blommar silveraxen.
 Och slingerstormhatten sjunger på sista versen men lite blommor ännu. Här i en törel som växer vid foten av plantan.
 Näckrosen borta i skogstjärnspölen blommar och blommar. Den stoppades bara ner där tillfälligt, jag ville ju egentligen ha en vit näckros där. Jag tror det var 7 år sedan.

En ensam självsådd vallomo står i rabatten och riktigt lyser bland gula och bruna färger.
 Och på uteplatsen har boken släppt sina frön. Knas, knas säger det när man går där. Lite läskigt ljud, ungefär som om man gick på snäckor tycker jag.

Största delen av min tomt ser ut såhär. Och nu på hösten funkar ju det med.
 
Medan jag pysslar med att röja upp på förstukvisten och ställer dit lite dvärcyklamen och sådant så sitter Muffy ovanför på berget och har stenkoll. De gräver en skogsväg borta i skogen bredvid oss också. Viktiga saker att vakta på!
 Eller så följer hon matte runt när jag går på fotorunda och visar sitt fiiina ben.



Sade jag att det antagligen blir valpar på Muffy i vinter? Jag kommer åka till norra Finland när det blir dags (någon gång i oktober antagligen) för där bor en väldigt snygg Lapphundskille (bor många fina Lappisar i norra Finland). Mycket som skall klaffa med en lång resa och så. Men det blir det en särskild blogg för när det blir dags för små-Muffysar som de som är intresserade av valpar kan följa :-)

söndag 21 september 2014

Lite höstigt

 Är det allt. Snö i norrland idag och ösregn här. Men det har ju varit ett helt fantastiskt höstväder och jag hoppas på att det återkommer.

Jag vill ha in mycket höstfärger i min trädgård men det går sådär. Mest för att jag inte planterar så mycket nytt hos mig själv, men sedan när alla aspar blir gula så får jag det ju från naturen.

Katsuran har börjat att skifta färg.
Olvonet 'Mariesii' har blivit röd-brunt på vissa delar.

Och 'Cassandra' bara blommar och blommar och väller över muren.

Benvedar är också rikiga favoriter. Tåliga och trogna vad gäller höstfärgen, sådana borde jag ha fler!