måndag 30 juni 2014

Sorry

 Jag har nog tappat bloggmotivationen det senaste. Det är finare än någonsin i min trädgård men det känns som om jag visar samma och samma. Och det gäller även från jobbet, jord och grushögar, sten av olika slag...
Jag jobbar på, förra veckan tog jag en hel dag då jag bara räknade på jobb, fakturerade och gjorde något kundbesök, sedan var det kantsten både granit och marksten och förstora rabatt. Glömde kameran varje dag men fint blev det.

Nu ny vecka, och nu skall vi göra en betongstensmur/plantering. Såhär såg det ut efter att lastbilen varit där och ryckt upp ett helt lass med stora buskar som växte längs gatan:

 Längsmed väggen blir det markstenskant med sjösten innanför.
 Det vanliga, gräva, gräva, gräva, sedan duk:

Mycket gräva. Nu har flaket kommit också så vi kan bli av med jorden.
 Ja och den vanliga samkrossen då förstås.
 Inte lika mycket skotta, skotta, skotta längre efter att jag köpte en minidumper. Men jag är inte så förtjust i maskiner och spakar och grejer så även om jag kör med så slipper jag gärna. Men sååå skönt att slippa köra skottkärra, särskilt när 15 kubik skall flyttas och ofta uppför.
Jorden var lastad och vi åkte hem. Imorgon är det handgävning och finjustering innan duken och gruset kommer i där muren skall vara. En liten plattläggning skall det bli med.
.
 Skulle jag göra ett collage (vilket jag just gjorde) på hur muren blir så skulle den se ut såhär: Minimalistiskt och modernt med sjösten och raka kanter är önskemålen.

Kanske motsatsen till min egen trädgård, och det tycker jag är kul :-)
 Nu skall jag ut till Muffy och sätta mig under boken och räkna på jobb. Hej så länge!

söndag 22 juni 2014

Borta bra

Men hemma är ju bäst. Det är helt fel tid att åka bort såhär års, och jag var lite orolig för att allt skulle ha hunnit blomma över i torkan under midsommar, men det har det inte gjort (ok, en del) men nästan alla rosor har slagit ut! Sorter som har stått i flera år men inte har blivit något visar nu äntligen vad de är för något.

Dixie har f.ö blivit jätteduktig på att åka bil. Hon sover i sju timmar, men hon fick ju gå ut i koppel och klart det är bäst att få vara ute och jaga myror och smyga på sädesärlor i frihet!

Allt blommar nu känns det som! Pioner och rosor och nävor och ja, vissa saker borde blomma samtidigt och har blommat över, vissa saker borde inte blomma men blommar redan. Fint är det så jag nästan smäller av av min egen trädgård, och jag kan vanka runt länge och sniffa på rosor och hitta saker som gömmer sig. Vildvuxet. Ja.

Jag har faktiskt bestämt mig för att byta ut nästan all daggkåpa. Här mellan daggkåporna går de en gång... Ja, det gjorde, och gör under vintern. Funderar på om rödskaftad daggkåpa kan vara ett bra alternativ, det skall vara en lättvindig växt och jag älskar de limegöna blommorna som lugnar ner plottrigheten och binder ihop allting och dessutom funkar de på min blöta lerjord. Men de kväver vissa rosor och annat. Förslag mottages.

En ros som jag köpte som en liten rotäkta pinne för kanske fyra år sedan har äntligen blivit stor och blommar för första gången. 'Mme Plantier', en ros som jag alltid har velat ha, och jag ångrar mig inte.

En ros som jag köpte från odla för många år sedan. De flesta var i förskräckligt skick av de jag köpte där, och ingen blev rätt sort. Men nu har jag hunnit glömma vad detta skulle bli, den enda överlevande, så berätta gärna. Lite mycket att vänta i sex år på blomning av en ros, men det har jag fått göra här.

I de andra rabatterna har jag inga rosor, men pioner i flera, och daggkåpor, och digitalisen gör ju som den vill även om den inte tillåts överallt.
 Här har jag rensat bort nästan hälften. Alla cericerosa rev jag bort, och ja, inte mycket annat som får en chans där, men det var i förrfjor jag gjorde den här rabatten och då fick jag för mig att det skulle vara ett ljungparti. Och sedan minns ni hur förra våren var. Ingen ljung mer... så digitalisen får vara tills jag kommer på något annat.

 För många år sedan så satte jag en påse Honungslökar, Nectaroscordum siculum. De har inte riktigt matchat utan jag har mest glömt bort dem, men med grekvädd i olika nyanser och någon poion och förstås någon digitalis så blir det som en äng.


fredag 20 juni 2014

torsdag 19 juni 2014

Hos mamma

 Det börjar bli tradition att åka hit upp till Söderhamn över midsommar. Jag vill fira midsommar traditionsenligt, och att mina barn skall få göra det med, här är det midsommarstång och spelmän i byn, sillätning och grillning. Ny tradition från förra året är varm badtunna vilket kan behövas med tanke på temperaturerna ute i år.

Dottern har redan varit här i en vecka och fått lite segellektioner, sist var det lacer, i år skall det bli lite lättare med en optimist. Ja jag vet då inte något om segling så det blir nog bra vilket som ;-)
 Sedan blir det sonen som får vara här i tre veckor. Han började fiska bums när vi kom i går. Den fluffiga hunden tycker det är jätteroligt och vill gärna sno barnens fångster rakt från hinken.


 Kallt, kallt är det i havet. Men barnen kom sig i i går. 15 grader tror jag det var. Den ena med våtdräkt på, den ena fuskade inte.
Och lika fin trädgård som vanligt.

 En växt som jag har paxat frö från. Rödbladig spenat. Sååå snygg röd färg, skulle passa i vilken rabatt som helst även om morsan har den i grönsakslandet.

Bondbönornas blommor kan man alltid beundra.
 Jag har lite ångest över att jag lade ner mitt grönsaksland, just sallad saknar jag, men jag får väl frossa när jag är här.
En liten timjanplanta blir såhär stor här:
 Fina bladfärger i finrabatten.
 Irisen som jag avskyr hemma (jag har även en med det gula mer senapsgult) och mina rycker jag bort, men med matchande aklejor så var de rätt snygga. Även om jag avstår.
Om det inte blir något blogginlägg i morgon så önskar jag er redan nu en fantastisk midsommar!

måndag 16 juni 2014

Klart!

Och ytterligare en stenläggning klar. Ok, fogsanden tog slut precis när vi nästa var färdiga, men eftersom jag ändå skall ut till kusten på kundbesök i morgon svänger jag förbi för en sista fogning.

Här en bild från i fredags. Gruset är ett dräneringsdike som vi också grävde. Snart är det övervuxet med kirskål och borttrollat.
 Och idag var vi på slutspurten, det här är en stenläggning som är på tre sidor av ett hus, plus bakom en liten bod, så det är som ett u kan man säga. Ganska trångt men det gick fint ändå. Och det blir mindre trångt nu när det är en stenläggning runt.
 Även en bit av muren hade rasat. Se så fin den blev när kollegan rivit den och byggt upp den igen, som om den alltid har varit sådan.
 Sista sträckan klar, och det var där fogen tog slut. Här använde vi ogräshemmande flexifog, väldigt bra, blir lite som seg betong, man kan ta upp stenarna igen om man vill utan att de är förstörda för evigt (bra när det är natursten).

 Före:
 Efter. Fast den här bilden är inte då det är helt färdigt för då stod ljuset så konstigt så det blev mest en massa skuggor. Detta är från före fogningen.

 Före bakom huset:
 Och efter.

söndag 15 juni 2014

Kvällsrunda

Det är så härligt, jag önskar att jag inte behövde gå och lägga mig utan kunde sitta ute och njuta av trädgården halva natten.
 Rosor, pioner och nävor. Nu blommar allt samtidigt.



Och Hostorna är fina i år. Har kommit ihåg att knipsa blommorna på de flesta redan nu när de tittar upp ovanför bladverket.




Snart är det midsommar, jag satsar på kort arbetsvecka men man vet ju aldrig!
Hej så länge!