måndag 28 april 2014

Projektstart

 Idag igen. Den här veckan, och kanske en del av nästa så håller vi till här:
 Mycket sten som skall läggas, 32 meter mur som skall göras och 60 m2 parkering. Lyx är att kunden gjorde förarbetet själv, sånt är ganska skönt efter all sandskyffling det senaste :-)

Här hemma blommar presidentsippan, Jeffersonia dubia.
Det är nog inte bara jag som inte hinner alla blommor med hör jag av andra trädgårdsfolk. Tulpanerna som brukar blomma om en månad hade slagit ut idag när jag kom hem från jobbet.

Och premiär hos mig har en helt vanlig Forsythia. Tog den som stickling för flera år sedan när jag gick i skolan och den har stått på tillväxt mer eller mindre bortglömd bredvid rabarbern, men nu så! Då är det egentligen dags att bestämma var den skall bo mer permanent, men det får bli en annan gång.
Och mina djur är de finaste, som vanligt. Såhär som en räka ser Dixie ut när hon är ute och får syn på Muffy.

 Muffy som jag försöker få att ligga still i vitsipporna, har missat något där när jag inte har lärt henne "stanna kvar" märker jag, för att ligga i vitsippor är ganska tråkigt tycker hon.

söndag 27 april 2014

Vem hinner med?

 Inte jag i alla fall. Som alltid såhär års. Härligt är det, varje gång man går en trädgårdsrunda hittar man något nytt som slagit ut!

Först Katsuran. Jag älskar verkligen det trädet, var något av det första jag planterade när vi flyttat hit med. Älskar det extra mycket vår och höst, men hela sommaren med...
 Jobbar man mycket nu på våren så riskerar man att missa vissa växter. Den enkla blodörte hann jag med i år. Både när den slog ut och när den blommar och hinner vissna samtidigt.
Den fyllda blommar någon dag längre. Men kort den med.
 Även jag har backsippor. I ren sand. Lite olika färger, nu blommar de vanliga lila och de vita, de vinröda lever men jag tror inte de tänker blomma i år.

Trillium har jag samlat på mig några olika. Namnlapparna har ju en frmåga att försvinna och flytta runt. Vet att jag har både Albidum och Grandiflorum. Vilken som är vad får jag väl googla någon dag. Kanske.
 En röd som kan hete T.erectum har jag med, syns där i bakgrunden.

Magnolia 'Merrill' är den enda magnolian som trivs hos mig. Och då köper jag flera varje år.Förra året bjöd den på en blomma. I år är det säkert femton. Det är ju ett framsteg.

 Kanske ingen raritet, men ack så blå och tacksam är ormögat. Tänk om katten med blå ögon vile sitta i den frivilligt, vi har provat många gånger men icke.

De lite annorlunda vitsipporna börjar blomma här nu. Här är den som jag tycker är fulast av dem alla. Anemona nemoros 'Monstrosa' heter den. Förstår inte varför man odlar sådant men kanske för att den är så ful så den är kul?

lördag 26 april 2014

Intensiv dag

 ...var det igår. Stenpartierna kulle bli klara, och jag startade dagen med ett besök på plantskolan.
När jag kom fram med växterna så insåg jag att jag hade inte fått med mig varken strandtrift eller kattfötter, för de var slut. Ve och fasa. Så iväg till en plantskola nära och köpte 150 växter till. Så kan det gå.

I förrgår, då var jag på agilitykurs efter jobbet och kom hem så sent så jag orkade inte blogga, då skottade vi 8 kubik sand. och körde sten och byggde minimurar och andra formationer för att hålla sanden på plats i det branta partiet. Ja, täckte med markduk och grejade först.





Det har varit ett väldigt kul jobb, men just sandhögar är jag trött på att flytta runt.

När en del av dessa tre-fyrahundra växter (räknade inte) hade kommit på plats såg det ut något såhär:

 Och såhär. Här i branten försökte jag ta lite högre växter, martornar, kantnepetor och röllikor tillexempel. men även taklökar, trift och annat i skrevorna.

 Sedan när man planterat så synns nästan inte växterna igen. Jag tycker inte om när en plantering blir för platt, så jag föröker få in någon buske och höge sak inimellan. Här blev det havtornar i ena änden där de slänger trädgårdsavfall, hanplantor finns en sort som växer kompakt, den heter 'Hikul' och ser prydligare ut så den hamnar mer mitt i. Buddlejor fungerar bra i sand (man får förstås göra hål i markduken under de stora växterna), och så testade jag att sätta några sparrisplantor, de är ju en strandväxt och i grunden är det snäckskalsjord här. Även några av årets perenn vårälväxing som skall vara tåliga, det gräset har jag aldrig provat tidigare men det kanske blir en favorit, vem vet.
Ja, sedan det vanliga. En gång genom hela partiet med kryptimjan som tål att trampas på, sedan älskar jag sibirisk vallmo som poppar upp lite här och där bland allt lågt och fröar sig lite lagom i olika färger. Backsippor brukar fungera bra, likaså olika Saxifragor vilka dock plantskolorna ofta har ganska dåligt sortiment av. Taklökar och sedum av olika slag behöver väl inte ens nämnas.




 Och så förebilderna:

 En riktigt intensiv dag var det, klockan sju var vi färdiga och då skulle vi ha hunnit åka och mäta på ett ställe. Men när vi kom dit så var våra hjärnor som gröt och vi minns inte hur det var varken stenläggningar eller gräsmattor skulle gå. Kan tilläggas att när vi var där och pratade med kunden var det också efter jobbet och med det lär jag mig att man inte skall ta sådant efter jobbet när man är så trött så man håller på att ramla ihop och man inte kommer ihåg något.


 Idag blir det bara vila nu efter att jag har varit på klubbtävling med barnen som tränar judo.


onsdag 23 april 2014

Stenpartier verkar vara grejen...

 ...i år.
Eller om det är så att slänter är ett ständigt problem, och då är ju stenpartier en snygg och bra lösning. Särskilt om det är på ett berg. (Jag väntar dock fortfarande på att någon skall efterfråga ett woodland, men inte på ett söderberg i Kungshamn då.)

Här är berg. Och såpnejlika. Ja silverarv och brunröda (Hemerocallis fulva) dagliljor också.
Jag har aldrig försökt rensa bort såpnejlika tidigare, och än så länge är nog det det svåraste fleråriga ogräset jag har stött på, särskilt när det är skrevor och stora stenar där det växer.


 Men eftersom vi är så fantastiskt snabba så hade vi grävt av berget på  några timmar. Sparar en kvadrat eller två med dagliljor längst ner för jag tycker faktiskt at de är fina och kan tänka mig att de har funnits där lika länge som huset. Eftersom jag nu har sparat dagliljorna, som blir ganska stora, så skall jag försöka hitta torrälskande växter som inte är för små. Kanske kantnepetor och liknande. Tomterna här är ju mest berg, och havet kan man se åt tre håll, så utsatt läge och man får tänka efter lite så att det blir växter därefter.
Imorgon blir det markduk och så stenar och minimurar som håller sanden på plats här, och tja, håller vi tidsschemat så plantering på fredag. (Fia tidsoptimist som vanligt kanske.)
 Även ovanför blir det stenparti mellan två berg där det har varit kompost. Eftersom den skrevan är lägre än omgivande mark så är snabbaste sättet att jämna till och gräva bort i kanterna, täcka med markduk, och imorgon kommer en lastbil med 8 m3 sand på det. Ja stenar också förstås.
Jag och min kollega är inte helt överrens om hur mycket sand vi behövde, för efter all sandskottning de senaste två veckorna vill jag helst inte stå med för mycket, men tja, skulle det vara för mycket så är han den som skottar fortast.

I går var vi i Göteborg och gjorde lite skötseljobb. Jag blir alltid inspirerad i den här trädgården, och i går var det den här tulpanen jag tyckte var så fin. Lite mindre storlek, och så många så de stod så tätt, så tätt. Helt underbart. Vet någon vad den kan heta så får ni berätta.


Inte den bästa bilden, men här är en liten finsk rabatt. Thalia-narcisser, vita kungsängsliljor och blåa och vita pärlhyacinter. Underbart, och jag funderar gensast på om man skall skänka sin mamma en sådan rabatt, (hon är också finska). Åka dit i höst och peta ner en massa lökar...
Sedan på hemväg från Gbg skulle vi kolla på en lång trappa. Glömde förstås att fota trappan (ruttna slipersstumpar med asfalt runtomkring, den var så ful så jag önskar att jag fotat) men gräsmattan fotade jag minsann. Såhär skulle min gärna få se ut, men tusenskönor trivs inte hos mig och verkonikorna växer mest som bekymmersamt ogräs i rabatterna. Fint var det i vilket fall!

fredag 18 april 2014

Påskhelg

Och tid för lite välbehövlig vila. Förutom ett kundbesök idag så latar jag mig, jag känner mig lite som blodörten ser ut. Frusen och trött och insvept i en massa kläder men med hopp om sol ;-)
Har varit förkyld i några dagar och så en riktig chockstart på säsongen har nog gjort sitt till.
Sanguinaria canadensis
 
Min favorit just nu är den lilla blyga Soldanellan. Växer mellan några stora granitstenar.
 Soldanella pusilla x carpa 'Spring Symphony'
Och här är något som jag inte visste att jag planterat. Några rosa pärlhyacinter.
 Muscari botryoides 'Pink Sunrise'

Den gamla sortens påsklilor växer helst i skogen och blommar tidigast.
 Narcissus pseudonarcissus 'Van Sion' ('Telamonius Plenus')

Och den för flera år sedan utplanterade minipåskliljan ’Tête-à-Tête är definitivt sötare i rabatten än i kruka.

 Dammen händer det inte mycket med i år. Köpte ett filter för en vecka sedan till den, men grodor och paddor har hållit sig därifrån i år, kanske de föredrar smutsigt vatten för den algbubblande naturdammen ser ut som dallrande gelé. Dags för några nya fiskar hit snart nu när man kanske kan får se dem i år.


Önskar en en härlig och vilosam påskhelg!

torsdag 17 april 2014

Det började bra

Jag har världens bästa jobb, även om det ofta är tungt och så, men när jag får åka och shoppa loss, det är nästan som lön efter ett par veckors slit med jord och grus och sand och sten...

Började alltså morgonen på Munkedals plantskola. Köpte allt som kunde passa i ett stenparti som de hade. Trodde jag skulle behöva lämna tillbaka ungefär en tredjedel, men jag hade kunnat köpa mer ändå. Som tur är så är många stenpartiväxter delningsbara redan vid köp, så jag löste det med.

 En liten hjälpreda hade jag med. Hjälpredan ifråga heter John, är 10 år och ville absolut med (jag hade faktiskt tänkt ta med min maskinist/make och lära honom hur man planterar men sonen ville istället då.) Kan säga at han var väldigt hjälpsam på plantskolan, men när första regndroppen kom pep han iväg till bilen och sedan stod jag sjär själv i kuling och ihållande regn.
Observera på bilden hur det blåser. Innan regnet och den egentliga blåsten började, Det här är verkligen den här tomtens blåshål, och extra mycket idag. Växterna flög nästan iväg, för att inte tala om krukor och brätten...
Inga rariteter. Kattfötter, timjan, saxifragor, olika sedumar, krypflox, taklökar, japanska malörtar, backsippor och en massa annat. Kunden älskar rosor så det bortre övre hörnet där det även sattes några havtornar fick det bli några rosor med bolltistlar och lavendel. För höjd så några Buddlejor i stenpartiet.
Det roliga med stenpartier är att man kan blanda nästan hur som helst med färger och det blir bra ändå. Sanden, stenen och alla silvriga blad håller ihop planteringen och dessutom finns det ingenting mer lättrensat och lättskött. Men jag har sagt det och säger det igen. Glöm inte att gräva ner stenarna. Och glöm inte att ha olika storlekar och placera dem oregelbundet och i grupper. Några bumlingar skall det helst vara (jag hade helst velat ha mycket mer sten här, och fler riktigt stora bumlingar, då pratar jag stenar på ett ton eller mer ;-) )
Jag skall inte snacka skit om andra anläggare, men det absolut mest störande jag vet det är alla dessa gruspartier med stenar som flyter uppepå gruset och är utplacerade med exakt lika långt mellan varje.
Här är krukorna utställda, bara att sätta igång med planteringsspaden.
 Och klart. Jaja, det syns inte mycket nu, men vänta bara tills i juni, eller när som helst nästa år mellan maj och september!
 Kommer ni ihåg hur det såg ut innan?
Jag hoppas fortfarande att sjöstenen mörknar något, dessurom har vi lite gräs och annat som skall planteras i sjöstensytan, gav upp där när jag hade 7 stora gräs kvar... Jag var så blöt så jag kunde vrida ur kläderna.

Lite mer före och efterbilder. Här entégången före. Lutande kantstenar och sjöstensplattor.

 Efter, granitkantsten i lagom höjd och skiffer. Kompletterade även med någon ny ros och lavendel i rabatten.
 Dammen när vi skulle sätta igång med grävningen, nyfikna på vad som fanns under:
Dammen färdig. Sånär som på lite växter. Handelsträdgården hade inte fått in dammväxterna än så vi fixar det om en vecka eller två. Djupet blev 80 centimeter som mest och den blev ungefär 3 x 3,5 meter.


 Tomtgräns/garagesida före:
 Har ingen bilder från rätt vinkel men efter. Här är det rosor och nävor i hela mur-rabatten. Ser inte mycket ut idag, men i juli så!

 Tror det eller ej, men nästa jobb är ett till stenparti. På onsdag börjar vi på det i Kungshamn. Men vi ses nu i helgen!



Just, om ni undrade vad min kollega gjorde när jag stor där i ösregn och planterade så åkte han runt och lade reklamkort på postlådor, för det är tydligen den här helgen som västkusten vaknar till liv.