tisdag 31 januari 2012

Pastelliga rabatten år 1...

Ibland så sitter jag och scrollar igenom mina foton för att kanske hitta något kul att blogga om, eller bara för att ta bort gammalt skräp.

Hittade den här bilden. Jag kan inte riktigt minnas att det såg ut såhär i min rabatt för fyra år sedan... antingen så glömmer jag jäkligt fort, eller så hade jag så mycket annat att pyssla med den sommaren så jag inte hann titta på den (inte helt ovanligt) eller så har jag förträngt den..


Jag brukar ju tjata om hur bra det är med ettåringar första året man har en nyanlagd rabatt, och detta var nog året då jag hade byggt stödmurarna med rabatter ovanför.
Jag tror faktiskt att jag kommer odla en hel del av dom sorterna iår igen, fast kanske inte fullt lika blandat... och pumporna skippar jag nog eftersom jag även vill blanda in perenner och buskar som vill ha lite plats dom med ;-)
Gräset på översta bilden är Durra, Sorghum bicolor, jag använde det ett par år istället för Miscanthus giganteus som fryser bort här hos mig. En annan växt som jag inte heller har sått på ett par år men skall så iår är klocktobak.
Hur den där röd-gula sommarblomsrabatten såg ut i somras har jag redan visat, för det är den här:



söndag 29 januari 2012

Bluebells

Blåa mattor av Engelska "Bluebells", Hyacinthoides non-scripta ser man i många skogar i Storbritannien om man åker över i april.


Min pappa bodde några år i Forest of Dean, ett område med mycket gammal blandskog vid gränsen till Wales. Där ser det ut såhär på våren...
Den delen av England som är vackrast om ni frågar mig... fast Wales är finare ändå. Det där med att alla pratar om Skottland som så vackert men att aldrig Wales nämns har jag aldrig förstått... men det kanske är jag som gillar skogiga kullar och små byar med vitkalkade hus i dalgångarna... och så har dom pubar överallt, i skottland får man gå på Hotell och pubarna kallas public bar, inte samma sak alls ;-)

Fast nu var det inte det jag skulle berätta om, utan det var det att jag har provat att gräva upp Engelska klockhyacinter flera gånger och plantera här hemma, men som alla vet så är dom inte härdiga hos oss. Kanske i zon1...
Men vid husvägen växer det en tuva med Spansk klockhyacint, Hyacinthoides hispanica. Den är kraftigare på alla sätt, och får en hemskt ful tuva med blad som lägger sig över allting runt, men jag undrar om det skulle kunna gå att göra en bluebelläng med dom...

Ja, där har jag något att fundera på. Jag får väl börja med en kvadratmeterstor äng...

fredag 27 januari 2012

Förvandlingar...

...är fredagens tema på "Roses and stuff". Går gärna in där och kolla på dom andra bidragen.
Här får det bli våran gräsmatta före och efter...

Första bilden är från första sommaren vi bodde här.

Bilderna nedan är från i somras:




Trevlig helg!

torsdag 26 januari 2012

Påsköträdet

Min dotter är ganska intresserad av natur. Och så får hon för att allt skall googlas på och tas redan på. Ett tag så var det Påsköträdet. Och när jag talade om för henne att ett av världens få påsköträd växer i Botaniska trädgården i Göteborg, och hon var ju bara tvungen att se det.

Tja, jag vet inte. åtminstone jag blev då besviken...
Det pluttiga lilla trädet bakom Alma. Svårt att tro att man byggde båtar och statyetter och grejer av dom.

Hur som så är det ju tur att det finns ett på Botan. Enligt skylt det enda som härstammar från träden på Påskön, men innan har jag läst att det även finns ett i Kew gardens. Förökat det har dom gjort på Botan och försökt återplantera träd på Påskön, vilket inte har lyckats något vidare.

Men min dotter har knappt nämnt Påsköträdet efter det ;-)

Vad kul att ni gillade min damm så :-) Jag såg häromdagen att både guldfiskarna och koikarparna lever, iår lämnade jag dom ute för att jag har misslyckats med övevintring inomhus varje år.

Kul att se att jag har fått nya följare också! Jag hoppas ni inte kommer att bli besvikna. Det kommer mer trädgård än vad dagens inlägg bjuder på ;-) Men ibland sviktar fantasin...

onsdag 25 januari 2012

Dammen i somras

Jag tror jag har varit dålig på att visa bilder från dammen, förutom när vi gjorde den då, det kan ni ser HÄR.

Som vanligt har jag inte så många bilder som jag trodde, men här är några från i somras iallafall.



Sommarviva Primula Floriandae



Nymphaea `James Brydon´



måndag 23 januari 2012

Glömde visst...

...att jag hade tagit sticklingar i höstas. Vi hade snickare här som bytte fönster på huset, och då fick jag klippa ner vindruvan som växte mot väggen helt, och förstås passade jag på att ta en bunt med sticklingar. Dom ställdes lite slarvigt i ett litermått i ett hörn och glömdes bort. Tills jag idag råkade få syn på dom och undrade vad det var för luddigt som tittade fram. Jo, det var ett vin-skott. Senaste gången jag såg dom, så var det snustorrt i kannan dom stod i. Och det är några månader sedan. Men till min förvåning hade dom jättefina rötter trots bristen på fukt. Men det är väldigt kallt där dom har stått, jag antar att det är därför dom har klarat sig så bra. Så nu fick jag plantera lite, även om det bara tog fem minuter. Dom åkte in i det kalla rummet igen. Till våren kommer jag alltså att ha åtta rotade plantor av Labruskavinet Zilga. Nästan så att jag kan starta en vinodling ;-) Det är väldigt lätt att rota vindruvesticklingar. Jag har rotat sticklingar från min växthusdruva `Vanessa´innan, men eftersom det är väldigt begänsat utrymme i ett växthus så gav jag bort allihopa. Och det kanske blir så med dessa också. Men kul är det!

Ett år...

För exakt ett år sedan...

Så gjorde jag mitt första blogginlägg. Jag hade knappt någonsin kollat en blogg eller hade några större plaer på vad jag skulle skriva. Det känns som om det är länge sedan. Mycket har hänt i mitt trädgårdsliv sedan dess. Jag har utbildat mig inom trädgård, jag har jobbat i branschen, och nu i vår så kommer jag att våga starta eget, -igen men nu så skall jag ge 100% och inte mesa mig och blir anställd ;-)

Såhär såg det ut för ett år sedan. Jag tror jag är mig ganska lik ;-) Men mina favoritblåbyxor är betydligt slitnare. Dags för brallinköp ivår.

I brist på trädgårdsjobb

så tänkte jag börja blogga. Sitter och kikar på mina bilder från tidigare odlingssäsonger och börjar få värsta abstinensen. Efter vår. Sommar. Att få jord under naglarna. Peta ner frön. Jag minns t.om gräsklippningen som något underbart. Saknar knotten.
Men den där tiden från att tjälen släpper sitt tag, och fram till juni, den får gärna vara lång. det är då jag skall hinna förverkliga alla drömmar och planer jag har för mig egen trädgård. Och helst även andras.

Två månader kvar i skolan, sedan är jag utbildad Trädgårdsmästare/Anläggare. Men inte färdigutbildad. Färdigutbildad trädgårdsmästare blir man aldrig, och tur är väl det, för om det inte fanns något nytt att lära, nya växter och förälska sig i, och man fick nya idéer, hur roligt vore det då?

torsdag 19 januari 2012

Palettblad

Solenostemon scutellarioides`Wizzard´var en annan sak jag sådde igår.
En växt som jag inte riktigt vet vad jag tycker om, kallas ju för rumsnässla eller bara nässla också, och just som krukväxt inne är det kanske inte min favorit.
Men vi gjorde några sommarblomsgrupper på jobbet i somras och då satte vi några i riktigt knalliga färger, snyggt blev det, och sedan så tror jag att jag har blivit lite inspirerad av Anna Vattenkannas djungel och loungehörna med, jo, knalliga färger blir det iår hos mig. Åtminstone i en del av trädgården... man skall inte överdriva ;-)
Vi får se vilka färger det blir på mina. Fröna var yttepyttesmå, och väldigt få med. Men jag vet att palettbladen finns att köpa bland sommarblommorna i värsta fall, och dom är jättelätta att rota när man toppar dom. Om man vill ha många, och det vill jag.


onsdag 18 januari 2012

Första sådden

Äntligen fick man skita ner händena lite. Och hela köket.
Ja, inte blev var det så mycket jag sådde. 4 sorters chili, och en femte blir sådd idag kanske, om jag kommer mig iväg till civilisationen...

Dom jag sår iår är:
Min favorit nr 1: `Cilegia Piccante´. Den sorten odlar jag varje år. Jag älskar sådana där färskostfyllda tapas-chilisar man kan köpa, och nu gör jag mina egna :-) Antar att dom flesta som heter `Cherry´eller liknande är ungefär samma.
`Omnicolor´. För att den är så snygg. Lite väl stark tyckte jag sist jag provade den.
`Hungarian Hot Wax´. Sår jag varje år, en bra allroundchili med ganska varierande hetta, surprise varje gång...
Snackpaprika. Sådana där man köper i affären ni vet. Det är den paprikasort som ger bäst körd av alla sötpaprikor jag testat.
`Esplette´. Men den sår jag väl ikväll, för som jag sa skall jag köpa fröer idag. Blev rekommenderad den på facebook när jag frågade i Köksträdgården, La potager gruppen vilken sort dom rekommenderade. Kul att prova någon ny sort varje år.

Och så har jag övervintrat `Hot Lemon´och `Jamaican Bell´, dom ser riktigt lovande ut, Lemonen har fortfarande chilisar jag kan plocka även om jag plockade av och frös ner dom flesta.

`Ciliegia Piccante´

Ett tips har jag, och det är att nu, så en eller två tomatplantor. Jag sår mina tomater runt 1.a mars, och även det är väl tidigt om man inte har uppvärmt växthus, plantor till förbannelse har man att plantera om och ta hand om, men en eller två kan man så nu, för då har man chans att få ett par munsbitstomater tidigt iallafal :-) För två tomatplantor kan man ju ta hand om även om dom blir stora. Jag låtsas att dom är vanliga kruväxter.
Det kan vara en fördel att kolla upp hur många dagar det är från sådd till skörd, jag var helt säker på att många fröfirmor uppgav det, men det enda jag hittar nu är Tomatsidan, men observera att dom skriver från utplantering till skörd. Jag väljer `Sungold´till mina tidiga plantor.

Dagens sommarbild...

Jag behöver mycket sommarbilder såhär års...

Min dator säger att den här bilden är tagen klockan 04.14 den 28 juni... Jag tror att det kanske är en timma senare dock, för fyra på morgonen brukar jag inte fota innan jobbet ;-)

Morgonljuset, riktigt tidigt på morgonen på sommaren tycker jag är det absolut finaste. Och ändå kan man gå ut i t-shirt och shorts och dricka kaffe ute, nästan mitt i natten. Längtar.




tisdag 17 januari 2012

Sommarbild

Hittade en sån skön bild från i somras på mina små älsklingar :-) Fotograf är barnens mormor som fotade när barnen var där någon vecka.
Svanhoppet:


måndag 16 januari 2012

Lat, lat, lat...

...är Fia.
Jag har inte stigit upp ur sängen ens en gång, jag kan ligga här resten av vintern med datorn och trädgårdsböcker och hund och katter till sällskap. Låtsas att jag gått i ide eller något.

Nej allvarligt så har jag dåligt samvete, borde gå ut och städa bakom huset eller något, såga ved, flytta hundgård... men jag hatar att vara ute när det är kallt, men då borde jag väl dammsuga eller något annat vettigt...
Jag HATAR när min man säger att han borde dittan och borde dattan. -Du med dina borden, gör det bara då för fan eller låt bli! brukar jag säga, (fast med snäll, kärleksfull röst förstås ;-) men nu lyckades jag få in några borden med.

Hur som, dom senaste dygnen har jag inte bara kollat blommor och beställt fröer och drömt om bättre tider, utan faktiskt läst om hundar.
Det är väl inte helt ovanligt, men nu har jag mailat kennlar och läst på och besökt en kennel och försökt undersöka allt som finns att veta om den här hundrasen:

Ja en Finsk Lapphund skall vi skaffa oss.
Jag har varit helt bestämd på att vi skulle skaffa en Gårdshund till, men tydligen så var det någon i familjen, (den som använder ordet borde ofta), att vi skulle ha en större och fluffigare hund. "Som man kan krama".
Ok. Vi har pratat om en Leonberger så länge vi har känt varandra, det är väl 15 år eller så, så då får det bli en sådan.
Tills ytterligare en i familjen, som nu har blivit lite större än på bilden nedan, sade att NEJ! För stort! Jag vill träna agility! Jag vill ha en SÖT hund!

Våran Lilleman Melker var lagom stor hund tyckte jag. Tyvärr finns han inte längre sedan ett par år tillbaka.

-Finns ingen mellanstor hund för oss påstod jag. Men det gjorde det tydligen. Nu skall vi bara hitta den perfekta Lapphundsvalpen för oss, vi har lite åsikter om vilka färger den skall ha och så. Som den vänstra på bilden skall den se ut...Men ni lär inte missa det om vi hittar någon ;-)

Jag hoppas bara den inte gräver i rabatter. Uppfödaren vi var hos hon sade något om just att jag var trädgårdsmästare och då måste du lära den att inte gräva, jag blev helt paralyserad av skräck... har aldrig haft en grävarehund. Jo, en endaste gång när jag hade gödslat med benmjöl. Det har jag aldrig gjort om efter det.

Nu skall jag återgå till google och trädgårdsböcker! Men jag kanske BORDE gå och laga middag till mina barn som just kom hem...;-)

söndag 15 januari 2012

Tulpanens dag...

...är det tydligen idag såg jag på andra bloggar. Nu hade ju jag inte en tanke på det, och det må så vara att jag älskar tulpaner, men jag köper dom mer när jag vill, och ofta. Inte idag dock eftersom vi har tre mil till närmsta affär.

Sedan vet jag inte om jag är så förtjust i att allting skall ha sin dag... det är ju ändå bara för kapitalistiska vinstsyfte... (citatat från min man...;-))

Dessutom så har ju alla hört om tulpanfebern i Holland på 1630-talet, det sägs ju att det var den första finansiella kraschen någonsin. Så, ni hör vad farligt det kan vara med tulpaner...
Den här lilla vildtupanen är nog min favorit i trädgården.

lördag 14 januari 2012

Leker med färger...

Nu har även jag skickat iväg mina fröbeställningar... till impecta och odla.nu.
Det blev bara sommarblommor (och någon enstaka perenn) till dom blivande pergola/uteplatsrabatterna.

Jag har aldrig råd att köpa buskar och perenner på en gång, så första åren så brukar jag klämma ner en massa anueller.

Men jag letade redan på växter i dom färgerna som jag hade tänkt mig och lekte lite. Alla bilder är samvetslöst stulna från internet... och jag fick använda dottern pc för att sätta ihop bilderna i photoscape.




Iår så får t.ex rödladig ricin och solrosor representera japanlönnar, krasse och andra ettåriga klätterväxter får fylla upp pergolan, och dahlior får leka solbrud. Småblommig tagetes, lejongap och helichrysum, gullskära, och palettblad är andra som fyller upp bra.
Ja, det blir visst en del krukor i vår med. Jag som trodde jag hade blivit klokre.